A vidéki lét és a tartós autóbérlés kapcsolata

Az a helyzet, hogy a barátnőim már évek óta azzal nyüstölnek a cégnél, hogy mekkora buli lenne karácsony után, a két ünnep között fölmenni Pestre. Merthogy hatalmas akciók, leárazások vannak mindenfelé. Nagyon megérné – bizonygatják egyfolytában. Ruhák, cipők, műszaki áru – kinek mire van szüksége. De hát hatalmas tumultus lesz – próbáltam erőtlenül ágálni. Az biztos! – mondták. De megéri! Azok az akciók!… Te talán nem állnál sorba egy márkás parfümért, amit harmadáron is megszerezhetsz? – szegezte nekem a kérdést a főkönyvelő. Természetesen nem tudtam nemet mondani.

El is indult egy kezdeményezés a cégnél. Nevezetesen, hogy a női dolgozókat együttesen felkocsikáztatják céges autókon a fővárosba egy kicsit, vagy inkább nagyon költeni a pénzt. Mikor rákérdeztem Cilinél, az egyik pénzügyesnél, hogy valóban a céges autók visznek majd bennünket, Cilike gyorsan kijavított: a tartós autóbérlés húz ki bennünket majd a slamasztikából, illetve visz majd túlköltekezésbe és anyagi csődbe minden utast. Pedig a flottakezeles.hu-t pont egy olyan cég szerkeszti, ami azért jött létre, hogy céges szinten segítsenek spórolni az autóparkunkkal – de az egyéni szinten történő dolgokért ők nem felelősek.

tartós autóbérlés

Tartós autóbérlés? Kinek juthat az eszébe ilyen pénzkidobás?

A cég autót bérel? Ez komoly? – hüledeztem, mert addig még nem ismertette pontosan milyen csomagajánlatai vannak a flottakezeles.hu-nak, akikkel kapcsolatban vagyunk, és mennyi mindenben segítenek. Cili biztosított tehát róla, hogy nagyon is jól hallottam. És Cili el is magyarázta, hogy először is a bérleti díj teljes összegében leírható költségként.

Na de csak drágább havonta a bérlet, mintha lízingelve lenne vagy kölcsönnel szereznétek meg? – próbálkoztam kicsit kételkedni. Cili nevetett és csak rázta a fejét, én pedig éreztem, hogy valami teljesen ésszerű és logikus magyarázattal fog előállni. A tartós autóbérlés hathatós könnyebbségekkel jár, amit sajnos kevesen használnak ki. Egyébként valóban drágább – rántotta meg végül a vállát. Pontosan 2%-kal. Elméletben az iparűzési adó miatt magasabb a bérlet, de a valóságban ez nem így van, és a havi bérletre valójában kevesebbet kell kifizetni, mert a bérlet végén a flottakezelő cég maradványértéken értékesíti az autót, ami a gépkocsi újkori értékének közel egyharmada.

És mi a helyzet az Áfával? – ravaszkodtam. 2012-től tartós bérletnél – útnyilvántartás vezetése esetén – akár a bérleti díj áfájának 100 %-a is levonhatóvá vált, és, ha nyereséges a cég, akkor a tartós autóbérlés az optimális megoldás. Emellett a bérbeadó cégnél nincsenek rejtett költségek. Fix költségekkel, és menedzsment díjjal kalkulálhatsz a teljes futamidő alatt. Csak néztem… Tényleg teljesen el voltam hűlve, erre tényleg nem gondoltam volna. A cégünk nagyon jól járt tehát ezzel a flottakezeles.hu oldallal.

Akciók a köbön

A nagy akciókra kiéhezve el is indultunk a két ünnep között, mindösszesen kettő tartós autóbérléssel megszerzett járművel. (A FLOTTAAUTO, akik az említett webcímen elérhetők pont azoknak a legjobb választás, akik kisebb méretű autóparkot, de azért valamilyen autóparkot akarnak építeni, költséghatékonyan) Igazán szuper volt a nap, azt leszámítva, hogy Cili folyamatosan okított útközben. Már zsongott a fejem attól, hogy ha hitellel szerezzük be az autót velük, akkor azonnal tulajdonosok leszünk, ha pedig lízingelünk, akkor jogi értelemben csak az utolsó részlet befizetésével válunk tulajdonosokká. Ezen felül költségként ezeknél a megoldásoknál csak a törlesztőrészletek kamattartalma és az amortizáció számolható el. Ellenben tartós autóbérlés teljes költsége elszámolható. A cég nem tulajdonosa az eszköznek, ezért az nem jelenik meg a mérlegben a tárgyi eszközök, illetve a hosszú lejáratú kötelezettségek között sem, így a cég nem számol el értékcsökkenést a járműre.

Mikor végre este a koromsötétben sikerült az utolsó megtömött sporttáskát és nejlonszatyrot is előkotorásznom a csomagtartóból – megfogadtam, hogy ha egyszer vállalkozó leszek, csakis és kizárólag tartós autóbérléses megoldásokban fogok gondolkodni és kizárólagosan csak a FLOTTAUTO Lízing és Autópark-kezelő Kft.-nél. És remélem ez nem csak egy kósza ígéret marad, hanem hamarosan bizonyítékaim is lesznek rá.