Napelemhez akció nincs, de állami támogatás igen

Nem kell ahhoz imádni a nagybevásárlásokat, hogy belássuk, sokszor mennyivel jobban megéri egy adott termék az árát, ha éppen leakciózva találunk rá valahol. Persze itt nem arra gondolok, mikor egy csodás marketingdöntés után gondolnak egyet és „akció” címszó alatt a termékre új magasabb, „eredeti” árat írnak ki, majd az akciós ár a valódi eredeti ár lesz… Erről megvan a magam véleménye, de nem lenne túl szép. Ezzel szemben vannak azok a leárazások, amelyeket tényleg érdemes figyelni: mikor otthon laktam, akkor szoktam rá arra, hogy összeszedem azokat az akciós újságokat, amelyek üzleteibe szoktam járni és összeírom, mi hol akciós – persze ehhez kellett némi rutin, hogy tudjam, melyik üzlet melyik terméket eredeti áron nagyjából milyen árfekvésben árulja eredeti áron.

Az ár-érték arányt minden téren megnézem, akármit is vásárlok, bár természetesen vannak olyan szituációk és termékek, ahol nem lehet vagy épp nem is érdemes spórolni – ebből szomszédunk is tanult egy rossz klímavásárlásnál- és beszereltetésnél, viszont okulva az esetből, mikor napelemrendszert szereltetett be, már sokkal gondosabban megválasztotta a kivitelezőt. A napelem állami támogatással került felszerelésre, amelyhez a cég honlapján minden információt megtalált, ami szükséges volt az induláshoz, illetve a későbbiekben is sokat segítettek neki ezzel kapcsolatban.

Számára is új volt, de mindenképpen hasznos, hogy a napelem állami támogatással is kiépíttethető, de ráadásul nem is csak egy típusú létezik, hogy az igénybe vevők minél szélesebb skálán tudjanak jelentkezni. A legnépszerűbb és legismertebb talán az otthonfelújítási támogatás, amely keretén belül a támogatás nem csak klímára, hanem szinte bármilyen otthonfelújítási tevékenységhez kérhető utófinanszírozással, hogyha valaki megfelel a feltételeknek. A támogatás összege maximum 3 millió forint, ennél többet senki nem kaphat ezen pályázat keretein belül; viszont nyugodtan lehet gyűjtögetni a különböző számlákat és egyben leadni a kérelmet. Erről tudni kell, hogy a munkadíjnak és az anyagköltségnek egyarát a felét lehet visszaigényelni, így a végösszegnek is maximum az 50 %-át kaphatjuk meg.

Magánszemélyek részére létezik egy másik vissza nem térítendő lehetőség, ez az átlagjövedelem alatt élőknek szól, azaz olyanoknak, akiknek az éves jövedelme nem több 4.850.000 forintnál. A támogatás összege itt is maximalizálva van ugyan, de akár a teljes összeget is vissza lehet igényelni, a különbség a feltételeken kívül még annyi, hogy ez tényleg a napelemrendszerekre és a fűtéskorszerűsítésekre koncentrál, tehát a lehetőségek tárháza lényegesen szűkösebb.

Ugyan utófinanszírozott napelem állami támogatásokról beszélünk, de szerintem mindenképpen érdemes ezeket a lehetőségeket átgondolni: szomszédunk is könnyen, gördülékenyen igényelhette és végül meg is kapta a visszatérítést a https://napelemrendszer.info/ által készített napelemrendszerére, ami azóta is kiválóan működik és az ő munkájukkal is nagyon elégedett volt.